ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΕΠΑΣ

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και οι καθηγητές του Σχολείου μας αναβίωσαν και αυτή τη χρονιά το γαλλικό έθιμο La Chandeleur ή Fête des chandelles ή τη γιορτή της κρέπας στα πλαίσια του μαθήματος των Γαλλικών υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Δέσποινας Παπαθανασίου.
Chandeleur ή Fête des chandelles ονομάζεται η Υπαπαντή του Χριστού στη Γαλλία, γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, σαράντα μέρες μετά τα Χριστούγεννα και αναφέρεται στην υποδοχή του νεογέννητου Χριστού στο ναό και τον εξαγνισμό της Παναγίας. Το όνομά της, Chandeleur, προέρχεται από τη λατινική λέξη candela δηλαδή η γιορτή των κεριών, λόγω του εθίμου να ανάβουν κεριά τα μεσάνυχτα ως ένδειξη κάθαρσης. Κάθε χρόνο λοιπόν αυτή την ημέρα, σύμφωνα με την παράδοση, σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής κρέπας. Το στρογγυλό της σχήμα συμβολίζει τον ήλιο, την επιστροφή της άνοιξης και την ευφορία της γης. Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν, αν δεν τηρούσαν αυτή τη μικρή «τελετουργία» την ημέρα της Chandeleur. Επιπλέον, η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί το λεγόμενο έθιμο του χρυσού νομίσματος.

Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη έτοιμη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Κατόπιν, έκλειναν το νόμισμα μέσα στην κρέπα, που πέρναγε από τα χέρια όλης της οικογένειας, προτού καταλήξει στη ντουλάπα του αρχηγού του σπιτιού, όπου θα φυλαγόταν μέχρι την Υπαπαντή της επόμενης χρονιάς. Το χρυσό νόμισμα έπρεπε να δοθεί στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι. Αν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα για όλη τη χρονιά, σύμφωνα με το έθιμο. Οι μαθητές μας, αφού ενημερώθηκαν από την καθηγήτριά τους για το γαλλικό αυτό έθιμο, έφτιαξαν και γεύτηκαν γλυκές και αλμυρές κρέπες. Μαθαίνουμε τη γλώσσα μιας χώρας μαθαίνοντας και τη κουλτούρα της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...